Amikor Ábellel összeültünk egy Zoom konzultációra még egyikünk sem tudta, hogy mi fog ebből kisülni. Én csak mélyebben bele akartam látni, meg akartam érteni, hogy ez a coach tevékenység mitől másabb mint a többi. Ő pedig engem akart meglátni, illetve az elakadásomat.

Mikor fordulj coachoz?

Amikor leültem a kamera elé, nem volt bennem semmilyen elvárás. Ez a coach-olás akármennyire trendi is most, nekem inkább tűnik egy elitista megmondó szakmának jó pénzért mint valódi önfejlesztésnek. Úgy dobálózunk már a coach meg facilitátor kifejezéssel mintha kilóra meg lehetne venni a boltban. Coachoz menni éppúgy legális mint vény nélküli gyógyszert venni a patikában. A coach nem pszichiáter és nem pszichológus. Tevékenysége alapján inkább az utóbbihoz áll közelebb, de tanulmányaihoz nem kell egyetemi végzettség.

„Coachoz menni éppúgy legális mint vény nélküli gyógyszert venni a patikában.”

Árgyelánné Tomcsányi Dorina

www.szovegbenjovagyok.hu

Mindenki “tudja”, hogy pszichiáterhez a hülyék és a bolondok járnak. Amúgy nem, de még mindig ez él a köztudatban. Coachhoz menni sikkes. Drága is, meg azt az üzenetet közvetíti rólad a külvilágnak, hogy foglalkozol magaddal, a lelki egyensúlyoddal, a fejlődéseddel. Ez a coach tudomány vagy szakma annyira szerteágazó, hogy akár minden életterületre találhatsz külön szakembert. 

Ábel és a Youlution megoldásfókuszú coaching szerencsére nem ilyen. Mármint nem kifejezetten egy területen penge és a többivel nem foglalkozik. Hanem bármilyen problémát, elakadást behozhatsz amivel régóta kínlódsz. Vagy csak mostanában fedezted fel magadon, hogy lehet, hogy ezzel dolgod van. A lényeg az, hogy ez jöhet a privát életedből vagy az üzletiből. Bármelyik szerepeddel kapcsolatos lehet – hiszen mindannyian különböző szerepeket veszünk fel. 

A közeg, ahol téma lehet párkapcsolati probléma, motivációvesztés vagy bármi, amin kattogsz.

 

Önbizalomhiány. Dobtam be a témámat. Nesze – gondoltam. Itt egy milf, teljesen átlagos problémával, hiszen hány és hány középkorú édesanya küzd még velem együtt ezzel. És közülünk több százan vállalkoznak is. Márpedig vállalkozóként nem csak abban kell hinned, hogy jó a terméked, amit árulsz. Magadban is hinned kell. Nem is kell ehhez feltétlenül vállalkozónak lenned. Bőven elég, ha újabban gyűjtened kell a spirituszt, hogy a munkahelyeden, a kapcsolataidban, a családodban ki tudj állni saját magadért, képviselni tudod önmagad – lehetőleg asszertív módon.

Már az is oldotta bennem a feszültséget, hogy elhittem Ábelnek, hogy amit elmondok neki, az soha semmilyen formában nem kerül ki kettőnk közül. Lehet, hogy másnak ez még kevés a bizalomhoz. Naiv vagyok, de Ábelen még online is éreztem azt az energiát, ami miatt elhittem ezt. 

És utána kérdezgetett. Tök általános dolgokról, amik közül már én is pörögtem néhányon. De itt és most -pontosabban akkor- nem volt lehetőségem kilépni ebből a gondolatiságból mondván, hogy úú még azt is ki kell találnom, hogy mi legyen az ebéd. Ebben az egy órában meg kellett válaszolnom a kérdéseket de legalábbis el kellett rajtuk gondolkoznom. 

 

Segített-e, hogy beszéltem egy coachcsal?

 

Az első néhány percben kicsit fura, hogy lényegében egy vadidegennel osztom meg a legbensőbb félelmeimet. De Ábel figyelmes hallgatóság és képes megteremteni azt a biztonságos közeget, ami visszarepíti a lelked a boldog időkbe. Így utólag azt tudom mondani, hogy az egész beszélgetés olyan volt mint egy hatalmas vattacukor. Pont annyira puha, hogy megtartson és annyira felpörögtem utána, mint egy cukor túladagolt kétéves. Egyszerre csak annyit téptem le belőle amennyivel épp megbirkóztam. Az enyémnek málna íze volt.

A Youlution megoldásfókuszú coaching azoknak való, akik észrevették, hogy van valamilyen elakadásuk vagy visszatérő negatív tapasztalatuk és szeretnének a korábbiaktól eltérő, önmaguk által kimondott megoldást találni, amit eddig nem vettek észre. A megoldásfókusz ugyanis meghagyja a teret neked, hogy te lásd meg az irányt, a választ a kérdésedre, hiszen te vagy önmagad igazi gyógyítója.

A te vattacukrod milyen ízű lenne?

Írta: Árgyelánné Tomcsányi Dorina