Megoldásfókuszú csoportfacilitálás  

Egyesületünk, a Szemléletformáló Egyesület megoldásfókuszú csoportfacilitálás szolgáltatást nyújt vállalkozásoknak, sportegyesületeknek, egyházi, önkormányzati és civil szervezeteknek.  

Mit is jelent ez? 

A megbízó által kijelölt csoporttal dolgozunk egy megadott témában, amely minden résztvevő számára egyéni kihívást jelent. Abban különbözik a teamcoachingtól, hogy nem csoportcélon dolgozunk, hanem mindenki az adott témán belül a sajátján, mégha ezt olykor interakcióban is teszi. Az egyéni coachinghoz képest pedig annyiban más, hogy nem egy coach/egy ügyfél keretben dolgozunk, hanem egy coach/több ügyféllel. 

Mikor jöhet jól?  

Ha a szervezetben több kolléga küzd hasonló nehézségekkel, pl.: 

 • stresszkezelés (ha pl. folyamatos feszültség van) 
 • konfliktuskezelés (ha pl. egyre több a szóváltás, nyílt vagy burkolt neheztelés)  
 • kiégés (ha pl. senkinek semmihez sincs kedve, nem okoz örömöt a munka) 
 • munka és magánélet egyensúlya (ha pl. gyakoriak a késések, időzavarban vannak a kollégák) 
 • együttműködés (ha pl. sokszor nem egyeztetik, hogy éppen mit is csinálnak, elbeszélnek egymás mellett) 
 • kommunikáció (ha pl. pozitív visszajelzések helyett mindig a hibákat emelik ki, és mást hibáztatnak, amikor valami nem jól sül el) 

Ha költséghatékony megoldást keres egy több kollégát is érintő témában, és úgy gondolja, hogy egy tréning nem biztos, hogy elég lesz céljai eléréséhez 

Ha a szervezetben jellemzően nem csoportban dolgoznak a kollégák, mégis szeretné őket együtt fejleszteni 

Ha szeretné megajándékozni a kollégákat, még jobban támogatni őket céljaik elérésében, növelve ezzel a lojalitást és az elkötelezettséget.

A megoldásfókuszú csoportfacilitálás szolgáltatást partnereink igényeihez igazodva nyújtjuk, ami az alábbiakat jelenti: 

 • akkor és olyan formában valósítjuk meg megoldásfókuszú csoportfacilitálás szolgáltatásunkat, ahogy az partnerünk számára a leghasznosabb (időben, térben, csatornában) 
 • olyan mennyiségben, amennyi valóban szükséges (nincs kötelező 10 alkalmas folyamat, van, hogy 1-2 alkalom elég, így jelentős költséghatékonyság érhető el) 
 • szervezetekkel együttműködve megbízástisztázó beszélgetésen járjuk körbe, hogy milyen hasznos változásokat remél a megbízó, így növelve annak az esélyét, hogy a folyamat az egyén és a szervezet számára is hasznos változások elindításában segítsen. 

Ügyfeleink olyan vállalkozások, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak munkavállalóik mentális és fizikai jóllétére, és elkötelezettek abban, hogy ezen a területen valódi támogatást nyújtsanak számukra. Emellett szolgáltatásaink illeszkednek a vállalkozások CSR stratégiáihoz is, hiszen kiemelt célunk, hogy olyan hátrányos helyzetű fiatalok és felnőttek számára is elérhetővé váljon a megoldásfókuszú coaching, akik ezt más módon nem tudnák megoldani. Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ szerződött partnereként vállaljuk, hogy hosszabb távú együttműködés esetén az első fél évben minden igénybe vett megoldásfókuszú csoportfacilitálás óra után egy óra megoldásfókuszú csoportfacilitálás szolgáltatást nyújtunk a központ ellátásában lévőknek vagy az ott dolgozóknak. 

Nem szeretnénk senkivel mindenáron hosszabb távú elkötelezettséget kialakítani, így minden leendő partnerünk számára biztosítjuk a fókuszpróba lehetőségét, ahol kedvezményes feltételekkel próbálhatja ki, kóstolhatja meg a megoldásfókuszú megközelítést, akár egyéni, akár valamilyen csoportos formában.  

Munkánkat az ICF Etikai kódex irányelveinek megfelelően végezzük:  

https://www.coachingfederation.hu/etikai-kodex/ 

Mit várhat az együttműködéstől? Egészen konkrétan nem tudjuk, de partnereink ilyeneket szoktak mondani a kollégákról, akik megoldásfókusszal dolgoztak egy általuk is fontosnak ítélt területen: 

 • Kevesebbet rágódnak a problémákon. Kevesebb „az a baj, hogy…”, Több „azt szeretném, hogy…” 
 • Többet és pozitívabban beszélnek a jövőről. 
 • Olyan pozitív dolgokat vesznek észre a környezetükben és a kollégáikon mint eddig soha. 
 • Több pozitív visszajelzést adnak. 
 • Olyan motiváltak mint a kezdetekben voltak. 
 • Megváltozott a hangulat körülöttük, szívesebben dolgoznak velük. 
 • Válsághelyzetekben nem felelősöket, hanem megoldásokat keresnek. 
 • Minket is megfertőznek ezzel a megoldásfókusszal. 

Ha már tudja is, hogy milyen témában lenne igazán hasznos a megoldásfókuszú csoportfacilitálás a szervezetében dolgozó kollégáknak, nem kell mást tennie, mint írni nekünk a weboldalon keresztül, mi pedig keresni fogjuk egy személyes egyeztetés céljából.  

Mi az a terület, ahol igazán hasznos lenne a változás? 

Mi szeretettel és kíváncsian várjuk megkeresését! 

Inkább egy fókuszpróba keretében próbálnánk ki a megoldásfókuszt:

Fókuszpróba

– kóstoljon bele a megoldásfókuszba 

Ön is kíváncsi, milyen hasznos változásokat indítana el pusztán a fókusz megváltozása? 

A megbízó hozza az ügyét, mi hozzuk a megoldásfókuszú szemléletet. Kérdéseinkkel és visszajelzéseinkkel támogatjuk azt a folyamatot, ahogyan a résztvevők haladnak saját legjobb megoldásaik felé. Olyan biztonságos és oldott környezetben, ahol az igazán jó ötletek szoktak születni… Az egyéni folyamat 60, a csoportos 90 perc. Ha pedig szeretne még többet: 

Ha jelentkezne a programra, vagy maradtak még kérdései, írjon nekünk!