2023 november 16-án a Testnevelési Egyetem Healthy Campus programsorozatának keretében tartottunk megoldásfókuszú workshopot férfi egészség témában az intézményben dolgozó férfi kollégák számára.  

A visszajelzések alapján úgy tűnt, hogy a résztvevők számára hasznosnak bizonyult a részvétel, noha voltak közöttük olyanok is, akiknek az egészség, a rekreáció, mint tudományág volt a szakterületük. Nekünk nem az, így talán felvetődhet a kérdés: hogyan is tudnánk mi támogatni őket?

Mivel a megoldásfókuszban alapvetően az ügyfelet, a klienst tartjuk a saját ügye szakértőjének, kézenfekvő fekvő lenne a válasz, azonban ezen az alkalmon olyanok is kliens/ügyfél pozícióba kerültek, akik nem csak a saját ügyüknek a legjobb szakértői, hanem magának a témának is elismert szaktekintélyei. Izgalmas volt látni, ahogy a várakozásaik a legújabb tudományos ismeretek megismerésétől szépen lassan önmaguk felé fordultak, ahogy beleengedték magukat a facilitált megoldásfókuszú folyamatba, és páros munkában lépkedtek végig a folyamaton: 

Megfogalmazták az ő személyes várakozásaikat. 

Végiggondolták, hogy miből vennék észre, hogy már éppen annyira egészségesek, amennyire szeretnék, vagy ami éppen elég jó most a számukra. 

Különösen izgalmasnak bizonyult, amikor arról gondolkodtak szaktekintélyként, hogy ki fogja észrevenni rajtuk, és milyen jelekből, hogy elérték a vágyott egészségi állapotot. 

Egy saját skálán megnézték és átbeszélték egymás között, hogy hol tartanak az éppen elég vagy lehető legjobb egészségük felé vezető úton. 

Összegyűjtötték, hogy mi mindent tettek már azért, hogy elérjék a számukra megfelelő egészséges állapotot. Rengeteg elismerő bólogatás, hümmögés és meglepett pillantás közepette… 

Végül a következő lépésüket határozták meg, ami elérhető, teljesíthető, mégis elég kihívást és várható eredményt hoz ahhoz, hogy támogassa motivációjukat. 

A végén maguk is meglepődtek talán, hogy az, amivel tudományos értelemben már adott esetben több 10 éve foglalkoznak, mennyire közel tud kerülni, ha nem általában foglalkoznak vele, hanem saját magukon keresztül. 

Az esemény végén az oldott hangulatú beszélgetésekből is érezhető volt, hogy elindultak valamerre, és nem erőltetetten, hanem a változás reményében való könnyed elkötelezettséggel. Megtisztelő volt szakemberekkel dolgozni a saját szakterületükön, ahol azonban nem a szakterület, hanem ők maguk, mint emberek voltak a fókuszban. Így a szaktudományos eredmények is hasznosnak bizonyultak azon a felfedezőúton, amely önmagukba vezetett, oda, ahol örömmel fedeztük fel együtt újra: Solution in You. 

Te is felfedeznéd? 

Tegyél egy próbát kötelezettségek nélkül: